onsdag 5 februari 2014

Eftersom jag är för lat för att med egna ord beskriva denna ras så har jag kopierat från nätet ;)

Portugisisk vattenhund är en gammal ras, som har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Rasen användes ursprungligen som hjälpreda på och omkring fiskebåtarna men i dag har den så gott som helt förlorat sin betydelse som arbetskamrat för Portugals fiskare.

Rasen har simhud mellan tårna och det gör den till en simmare och dykare av stora mått. Den var en oumbärlig följeslagare till fiskaren, som inte bara använde den under själva fisket, utan också som vakthund för att bevaka båt och ägodelar. Skulle fisk eller redskap falla överbord, hoppade hunden självmant i vattnet för att fånga det. Den dök under vattnet om det behövdes. I dag är rasen främst en aktiv sällskapshund, men många ägare aktiverar sin hund med agility, lydnad, viltspår med mera.

Portisens klippning tillämpades på vattenhundarna när de användes som brukshundar i Portugal. Det finns en förklaring till varför de klipptes just så: bakdelen - för att ge hunden större rörelsefrihet vid simning, nosen - för att förhindra att päls skymmer sikten när de simmar och dyker. Huvud och bål lämnas fullpälsade för att värma och skydda vitala organ samt för att fungera som flythjälp, frambenen lämnas oklippta, som skydd då hunden med egen kraft skulle kunna ta sig upp i båten. Slutligen lämnas en vippa på svansspetsen för att förstärka svansens effekt som roder.
Rasen är en smart och pigg hund som bjuder på mycket roligt. Den går bra att ha som renodlad sällskapshund, men de allra flesta hundar vill arbeta och kräver en hel del aktivering. De har en stark vilja, stor intelligens och enorm uppfinningsrikedom. De är också tillgivna och sällskapliga och har stark flockkänsla.

Portisen är en hund som ursprungligen arbetade självständigt. Den skulle kunna orka arbeta många timmar varje dag och tåla svåra förhållanden. Detta medför att hunden i dag är mycket tålig, anpassningsbar och initiativrik. En vattenhund behöver klara och konsekventa regler redan i valpstadiet, annars är risken att hunden skapar sina egna regler. Med rätt hantering får man en god vän, trevlig arbetskamrat och sällskapshund som förgyller tillvaron.

0 kommentarer:

Translate

Inga bilder på den här bloggen får kopieras, sparas ner eller spridas. Är du intresserad av någon bild kontakta mig på portisskvaller@gmail.com

Arkiv

Etiketter

Summa sidvisningar